Kunto Blogissa viimeisin kirjoitus on ensimmäisenä ja muut aikajärjestyksessä. 

Tässä mielenkiintoinen uusi tuttavuus...

Osassa 3. Osa 2. Vagushermo ja vastaavaa tarinaa meidän hyvinvoinniksi 31-12-2020

Aluksi tietolinkki Vagushermosta 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/12/12/tarkein-aivohermosi-on-avain-kehosi-ja-mielesi-terveyteen-voit-herattaa-sen-johttps://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/12/12/tarkein-aivohermosi-on-avain-kehosi-ja-mielesi-terveyteen-voit-herattaa-sen-jo

Voimme siis olla hiljaa ja hiljentyä niin samalla voimme havaita tuon hiljaisen hetken tarinan. Se pitää sisällään tyhjyyden tuntua - eikä se vain ole kuitenkaan tyhjä - tunne mitään olen tyhjä - niin voi mieli väittää kun se hiljenee siellä oleva jatkuva ajatuksen virta. Mutta todellisesti olemme samalla yhteydessä täydellisyyteen jollain lailla. Täydellisyys tulee korkeimmasta alkulähteestä ja se on täyttävä tuon tyhjän tilamme, jota luulimme tyhjäksi. Kun vain tulemme ja annamme tuon tietoisuuden tulla esille mielemme valoksi. 

Liittyy siten mm. Vagushermoon kun hengitämme syvään ja annamme uloshengityksessä vapautua kaikesta taakka tunteesta. Se on ikään kuin syvä huokaus. Tuon huokauksen ja tunteen miten mm. kasvolihaksemme rentoutuvat samalla merkittävästi. Uloshengityksen päätteeksi jää pieni pysähtynyt viivehetki ennen uutta sisään hengitystä. Tuo hetki on samainen hetki jolloin mieli hiljenee ja tilaa uudelle luovalle sekä hoitavalle ajatukselle. 

Vagushermomme reagoi tähän rentoutuneeseen uloshengitykseen aktivoituen. Ja samalla se vaikuttaa parasympaattiseen hermostoomme rauhoittavasti. Kun sympaattinen saattoi olla liaankin aktiivinen ja käymme jollain kierroksilla. Siten rauhoittuminen voi olla muutaman hyvän hengityksen päässä tuossa rentouden viiveen hetkestä tullen todeksi. 

On tilanteita jossa haluamme tasoittaa mielemme sekä kehon vauhtia ja sitä kautta sen hyvinvoinitia auttamaan meitä terveydellisesti että sen hetken hyvivoinnissa. Kuten saadaksemme illalla äänikasetin päässämme syvään unitilaan helpommin ja helposti. Sekä moneen muuhun tilanteeseen missä haluamme pysähtyä tai suoriutumaan jostain haasteesta. 

Olemme saavuttaneet siten fysilogisia sekä henkisiä vaikutteita elämämme tueksi niin arkeen kuin kaikkeen muuhun. On vain aika tehdä tutkimusmatka itseemme sekä samalla Vagushermoon. Uteliaisuutta kiitollisuudella!

Osassa 2. Osa 1. Katsoa samaan suuntaan on voimavaramme 16-12-2020

Minä ja vaimoni kevät hangilla Lapissa

Kuntoilun avainsana on olla yhdessä...

On hyvä ymmärtää mikä voimavara yhteisellä synergialla on meille. Saamme tukea ja olemme läsnä toistemme kanssa joko fyysiseti tai henkisenä tukena. Meidän sisäinen motivaatiomme ja meidän innostumisemme kasvaa yhteisesti toimiessa. Ja siten kuntoilumme saa uuden ulottuvuuden. Tuo yhteinen energia muodostuu erilaisista yhteisistä ryhmien tuesta toimia tai harrastaa jotain jota kuntoiluksi kutsutaan. 

Tuo yhteinen harrastus tai ryhmän tuki ja mahdollisuus tukea sekä harrastaa eri lajeja tai ottaa tavoitteellisesti yhteis tavoitteita antaa sisältöä että voimavaraa meille kaikille. On kuitenkin hienoa olla yhdessä kuin on myös  yhtälailla arvokasta viihtyä yksin jonkin liikuntalajin puitteissa. Hiljentyminen kaikesta muusta menosta saa oman itsensä synergian kukoistukseen. Ja niistäkin voimaannuttavista kokemuksista voi vaihtaa yhdessä mielipiteitä ja jakaa tunteita niiden tapahtumista. Niin yhdessä on voimaa...

Osassa 1. Osa 1. Vagushermo ja vastaavaa tarinaa meidän hyvinvoinniksi 15-12-2020

Vagushermo on varsin uusi vaikuttava käsite ja aivn kattava meidän "latvasta alaspäin ns kierteinen hermo". Tämä teksti kulkee intuitiivisen ja kokemuksen sanoin meidän elämästä aiheen tiimoilta. Kun haemme selityksiä tai olemme toimminnassa arjen syklissä on meno joko autobilotilla tai tietoisuuden moottorilla ohjattua sekä toimittua.

Kun erilaiset hoidot – erilaiset sen muodot avaavat maailmaa selittävästi. Niin hoitoihin keskittyneet toiminnat kun ne koetaan etsivästi - löytävästi olemme kiinni elämässä – elämässä sen lähteillä syvenevällä otteella. Ei kuitenkaan  myöskään aina tarvitse hakea selityksiä hoidon yhteydessä.  Ei  myöskään vagushermosta, mutta sen tiedon käyttö mitä se kertoo ja antaa kuitenkin avautuvia ovia meille.

Kun olemme flow:ssa on meillä jännä yhteys hyvin syvälliseen tietoon ja ohjautuvaan toimintaan eikä meidän tarvitse ponnistella erityisemmin. Olemme sinut itsemme kanssa. Kun elämää ohjaa ajatus ja sen hetkinen toiminta on siinä meillä myös apuna mieli rajaton. Vastaavasti jarruttavasti pelko jostain mitä ei ole vaan joka on luotu ”hädissään” huomaamatta tai rakentaen turva plus – yliturva suojaa meille turvaksi – tarpeellistako?…

Kun tietoinen ja avoin hengitys aidosti lähtee palleasta olemme vahvoilla ja samalla ”heikoilla”. Heikoilla siksi että avaudumme avaraksi kertomaan että olemme tässä vapaana kohtaamaan kaiken ilman haarniskan pleksiä edessämme. Olemme auki suojaamattomassa tilassa emotonaalisesti. Mutta vahvoilla kuitenkin voittaaksemme pelon, koska vain avautuva vapaa mieli ja tila tuo meille rajattomat mahdollisuudet toimia ja kasvaa henkisesti. Niinkuin myös fyysisen tomumajamme jonka tulisi kestää arkemme. Se kyllä kestää ja voi hyvin sekä ohjaa elämän polulla eteenpäin vaikkakin välillä hyvin kivisen.

Laajan hyvinvointi tarpeiden kohtuullinen huomioiminen ja käyttö tekee meidän onnistuneen elämisen  mahdolliseksi. Lisänä voimme huomioida uudet mahdollisuudet joita on mm. tuon käsitteen sekä meissä olevaisen vagushermon avulla. Mielemme ohjauksessa voi sitä ohjata palvelemaan meitä meidän hetkiin josta elämä rakentuu.

Hengitys on fysilogisesti tärkeä sekä sen kautta tie vie itsemme meidät kohtaamiseen, joka voi olla yllättävän haastavaa, mutta ei turhaa. Kun asteittain me jatkamme matkaamme kohtaamalla itsemme haastavat hetket pelotta. Mikä tahansa pelko katoaa kun löydämme itsemme hengittäen sekä ymmärtävällä syvemmin sisäisen olemuksen. Kohtaamme silloin luonnollisesti itsemme. Kun vain kuuntelemme ja olemme itse ohjaksissa meidän ajatustemme kanssa. Ajatusten tarkkailu kertoo meille että emme ole itse keho, koska voimme olla hiljaa ja...